Pacienţii vindecaţi în Moldova vor efectua un singur test la externare

PRIMEȘTE ACTUALIZĂRILE DIRECT ÎN VIBER SAU TELEGRAM

Deşi testarea dublă este recomandată de OMS, şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susţine că spitalele cu profil COVID nu au paturi suficiente, iar sistemul medical este împovărat, transmite Știri.md cu referire la Canal2.md.

Potrivit şefului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, pacienţii care s-au tratat de COVID-19 vor fi lăsaţi să plece acasă, cu respectarea procedurii de autoizolare timp de două săptămâni. 

Precizările au fost făcute într-o conferinţă de presă a specialiştilor din domeniul sănătăţii. Aceştia însă nu au putut spune de când va fi aplicată metoda efectuării unui singur test.

„Persoanele cu un test negativ pot fi externate din spital, ca să eliberăm patul spitalicesc, cu condiţia că ele rămân în condiţii de domiciliu, izolate, pentru o perioadă maximă de incubaţie, astfel încât în această perioadă să obţinem dispariţia totală a virusului, iar persoana să fie exclusă din lista potențialelor surse de infecţie.”

În cadrul conferinţei, specialiştii ANSP au făcut precizări şi despre calitatea testelor la COVID. Asta, în contextul în care sunt situaţii când, la acelaşi pacient, primul test iese negativ, iar cel de-al doilea pozitiv. 

Reprezentanţii ANSP susţin că la mijloc ar fi mai multe motive: modul în care sunt prelevate probele, felul în care sunt păstrate, transportate şi procesate în laborator.

„Dacă se colectează proba de la persoana care recent a mâncat sau băut, riscul ca proba să fie una fals negativă etse unul foarte mare. Este mare ponderea probelor fals negative la persoanele fumătoare, persoanele care au procese purulente, ne-am convins deja de asta din practica moldovenească că puroiul inhibă.”

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în Republica Moldova au fost efectuate 29.061 de teste pentru depistare prezenţei de noul coronavirus.

Sursa

Scroll to Top