Ultimul mesaj cifrat al naziştilor, dezvăluit: Închidem pentru totdeauna

PRIMEȘTE ACTUALIZĂRILE DIRECT ÎN VIBER SAU TELEGRAM

Identificat drept “ locotenentul Kunkel”, militarul nazist a anunţat, în ultimul său mesaj cifrat, că trupele aliate au intrat în Cuxhaven la ora 14:00.

Ce conţine mesajul cifrat

“Încetăm comunicaţiile radio, vă doresc numai bine. Închidem pentru totdeauna, la revedere”, se termină mesajul care a fost decriptat de specialiştii britanici încă de atunci, dar abia acum a fost dezvăluit, cu ocazia celei de-a 75-a comemorări a Zilei Victoriei în Europa.

Mesajul a fost prezentat de GCHQ, serviciul de informaţii de la Londra care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut sarcina descifrării mesajelor cifrate germane.

Mesajele secrete ale naziştilor, decriptate de britaici încă din 1940

Pentru a cifra mesajul, “Kunkel” a folosit unul dintre ultimele dispozitive “Enigma”  ale Germaniei naziste, utilizate pentru mesaje secrete şi pentru a coordona lansările rachetelor experimentale. Însă codurile folosite de germani au fost decriptate încă din 1940 de specialiştii Londrei, din celebrul centru de la Bletchley Park.

Anul acesta, statele occidentale au marcat, prin ceremonii discrete Ziua Victoriei în Europa. Ziua de 8 mai este sărbătorită în general în Europa ca VE Day, Ziua Victoriei în Europa, însă în acest an numeroase ceremonii de amploare pregătite de autorităţi au fost anulate din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus.

Sursa

Scroll to Top